tiistai 11. tammikuuta 2011

J-rockmaailman Kiina ja Taiwan + Haaste

(Tuun kirjottelemaan tässä nyt paljon kaikkea jrock-juttua, koska oon tällä hetkellä taas iha fiiliksissä japanilaisista lemppareistani ^^ Mua vähänkin kauemmin tunteneet vissiin huomaa että mun kiinnostuksen kohteet menee aina tälleen, eka hiipuu ja sit palaa taas!)

Kovin moni vanhan kunnon ayabien fani on tuskin vielä kunnolla toipunut bändin viimekesäisestä hajoamisesta. Hajoamiset ovat olleet ja ovat edelleen väistämättömiä tosiasioita, mutta ayabien hajoaminen on ollut varmasti yksi japanimusiikin historian erityislaatuisia. Ensinnäkin kyseessähän ei ollut varsinaisesti yhdessä sovittu ja rauhallisissa merkeissä sujunut bändin hajoaminen, vaan bändin kummatkin kitaristit, basisti ja rumpali yksinkertaisesti irtisanoutuivat koko hommasta ja perustivat uuden bändin nimeltä AYABIE (kirjoitusasu siis eroaa alkuperäisestä, joka kirjoitetaan hiraganalla, mutta ääntämisasu on täysin sama).

Vaikka uuden "ayabien" luominen olikin vähän korni veto, niin asian todellinen ongelma onkin siinä, että vanhaa ayabieta ei ole virallisessa mielessä lopetettu. Bändiin jäänyt solisti Aoi on edelleen sitä mieltä, että ayabie on olemassa: HÄN on nyt ayabie. Ei kuitenkaan ole epäilystäkään, etteivätkö uuden bändin perustaneet entiset jäsenet ajattelisi AYABIEn olevan nyt oikea Ayabie. Bändin tapauksessa hajoamisesta onkin vähän virheellistä puhua, parempi olisi viitata tilanteeseen "kahtia halkeamisella". Otsikon viittaus tulee siitä, että tilanne muistuttaa todellakin hieman Kiinan kansantasavallan ja Kiinan tasavallan (Taiwan) välistä juopaa: sisällissodan jälkeen hävinneet oikeistolaiset pakenivat Taiwaniin ja perustivat "uuden Kiinan", Kiinan tasavallan.

Tähän kahtia halkeamiseen johtaneita tapahtumia ja tunteita ei kukaan ulkopuolinen oikein voi tietää, sillä japanilaiseen kulttuuriin kuuluu valitettavasti negatiivisista tunteista vaikeneminen. Tapahtumat viittaavat kuitenkin siihen, että tällä hetkellä kahden Ayabien välit ovat hyvin riitaisat, vaikkakin ayabie vanhalla kokoonpanolla esiintyikin vielä viimeisen kerran vuodenvaihteessa. Fanitkin luultavasti tuskastelevat asiaa, sydän keikkuen puolelta toiselle. Toisaalta Aoilla on oikeus kutsua itseään edelleen ayabieksi, koska muut jäsenet todellakin erosivat bändistä. Mutta yksi mies ei voi edustaa yksin sitä, mikä ennen koostui viidestä jäsenestä. Toisaalta Yumehiton, Takehiton, Intetsun ja Kenzon AYABIE-veto ei saa itseltäni sen pahemmin hatunnostoa. Jäi sellainen maku, että he halusivat perustaa uudistetun, "paremman" ayabien vanhan raunioille. Tämän naurettavan pelin valossa oli kieltämättä älykästä olla hankkimatta uutta jäsentä, sillä heitä kohtaan syntyy fanikannassa eittämättä hylkimisreaktio. Fanit ovat nyt kovan valinnan edessä, sillä tuskin kummallekaan osapuolelle ei mielisi kääntää selkäänsä. Mikä tai kuka on oikea ayabie? Vai kuoliko ayabie jo?

Jokainen fani varmasti toivoo, että jonkun mutkan kautta päädyttäisiin yhden ayabien politiikkaan ja kaikki palaisi samanlaiseksi kuin ennen. Vähään aikaan sitä ei kyllä taida tapahtua, tästä on mielestäni osoitus mm. Aoin veljeily entisen ayabie-kitaristi Ryohein kanssa. Mutta toivoaan ei kannata vielä menettää, sillä eihän sitä koskaan tiedä...

Oma mielipiteeni? Koko homma on ihan syvältä. Bändin hajoaminen harmittaa ihan tarpeeksi, ja mielestäni sekä Aoin takertuminen vanhaan ayabieen että muiden kapina-AYABIE on käsittämätöntä pelleilyä. Ayabie on kuollut ja kuopattu, paitsi jos jäsenet sitten jostain syystä palaavat yhteen. Myös Aoin ja Ryohein yhteisprojekti smells fishy. Musiikillisesti minulla ei ole mitään Aoin sooloilua tai AYABIEta vastaan, mutta ensimmäinen ei niin suurelti iske. Yumehito on paljastanut hanskaavansa laulajan hommat hyvin, mutta en usko että AYABIE pääsee edeltäjänsä tasolle, johtuen kai siitä että minusta Aoi on ehkä taitavin J-rock -laulaja jonka tiedän. Mielenkiintoista silti nähdä, mihin nämäkin bändit tulevaisuudessa kehittyvät!

Sain tähän postaukseen innoituksen ja vähän lähdetietojakin Japan Popin /(7/2010) ayabie-artikkelista. Suosittelen kiinnostuneita lukemaan, vaikka tämän tekstin tapaan kyseessä on lähinnä spekulointia ja pohdintaa bändin tilanteesta, sillä todellinen informaatio hajoamisen takana on edelleen niukkaa.

Muu höpötys 
Sain tähän postaukseen idean kuunnellessani eilen ayabien musiikkia pitkästä aikaa oikein urakalla. Ayabieta on kieltämättä välillä aika lailla ikävä, olisin toivonut näkeväni vanhan kokoonpanon livenä. Tuli tässä muuten mieleen, että meikäläisrä himottaisii ostaa Kenzo-merkkinen hajuvesi, osittain siksi että voisi polleana tokaista: "Suihkautinpa äsken vähän Kenzoa ylleni!" Tavallisesti olen halvempien hajuvesin ystävä, mutta voisi sitä ostaa pikkuisen Kenzo-pullon vaikka juhlahajuvedeksi, vai mitä?

Nappasinpa jostain blogista tällasen pikkuisen haasteen toteutettavaksi tässä postausten ohella. Jotenkin vaan tykkään tällaisista... ^^

Haaste - Day 1: Jokin asia/esine/ihminen johon uskoit lapsena
Hmm, no voisin ehkä kertoa tähän tällaisen anekdootin, että lapsena uskoin että kun naimisiinmenon aika koittaisi, niin joku tuikituntematon vaan tulisi ja kosisi keskellä vilkasta katua. Sitten aina kauhuissani mietin että mitä mä sitten sille sanon jos en haluukaan mennä sen tyypin kanssa naimisiin... :D   

2 kommenttia:

  1. Puhut kyllä asiaa. Mut tiiätkö mitä mulle tuli mieleen? Ootko kattonut Aoin uusimman PVn...?

    http://www.youtube.com/watch?v=03IeDEHYU-U

    Sanotaanko vaikka näin, että tällä kertaa en puolustele sitä, vaikka mitä negatiivisia kommentteja laukoisit, tällä kertaa tuntuu että tulen yhtymään niihim :''D Paitsi no, biisi on hyvä mut __PV___ , . . . . . . . . ..

    VastaaPoista
  2. En ollut kattonut, joten kiitos linkistä! Biisi oli kieltämättä aika jees (jotenkin ihan erityyppinen kun verrataan vaikka ayabie tuotantoon), mutta ymmärrän kyllä närkästyneisyytesi tuosta videosta. Aoi vaikuttaa jotenkin... yliseksualisoidulta. Aika kaukana tuntuu olevan ne ajat kun hän hyppeli villapipo päässään... :--D

    VastaaPoista