lauantai 29. tammikuuta 2011

Eräästä ilmiöstä + day 8

Nyt on sitten luvassa tosi kökköä ajatusvirtaa, vapaa-aika + takkuileva kirjoitus = ei hyvä

Olen törmännyt useampaankin itseni kanssa samaa ikäluokkaa edustavaan henkilöön, jotka luulevat tietävänsä mitä massakulttuuri on. Todellisuudessa he eivät tiedä. Suomessa massailmiöt kuolivat nuorisokulttuurin piirissä viimeistään 90-luvulla, vuosituhannen vaihteessa nuorisokulttuuri oli jo täysin pirstaloitunut. Enää ei voi edes puhua musiikista, "jota soitetaan koko ajan radiossa", koska eri radiokanavat soittavat niin erilaista musiikkia.

2000-luvulla voitaisiin nuorisokulttuurin piirissä alkaa puhua paikallisista ilmiöistä tai erilaisista alakulttuureista. Kuluneen vuosikymmenen ilmiöiksi jäävät varmasti ainakin anime ja manga, emo- ja scenetyyli sekä j-rock. Viimeksi mainittu tulee ainakin allekirjoittaneelle pysymään yhtenä todellisena 2000-luvun juttuna, samalla tavalla kun vaikka glamrock 80-luvulla. 2010-luvulla j-rock on jo länsimaissa kuollut, nykyään useimmat j-rockia fanittaneet ovat siirtyneet jpopiin, kpopiin tai hylänneet aasialaisen kokonaan. Tai ainakin siltä minusta tuntuu. Se ei ole paha, sillä maailma muuttuu ja tyylit vaihtuu.

2000-luvun ilmiöistä j-rock on ollut minulle kaikista henkilökohtaisin, mutta samalla myös kummallisin. Japanilaisen rockin piiristä visual-kei on saanut kovasti suosiota länsimaissa, vaan miksi? Bändien musiikki on loppujen lopuksi hyvin länsimaisvaikutteista, visual keihän syntyi glamrockin pohjalta (X Japan...) J-rock-piireissä on olemassa mielenkiintoinen puolustelureaktio, joka tulee esille aina välillä: "Siis mä kuuntelen niitä vaan musiikin takia." No, kai tähän on uskominen, mutta totuus on että visual kein catchi on juurikin kaikessa muussa kuin musiikissa.

Minulla on teoria, että länsimaiset tytöt kokevat juuri tämän musiikinlajin puoleensavetävänä siksi, että moderni visual kei sisältää perinteisiä sukupuolirooleja kyseenalaistavia ajatuksia. Jo vaikka kuinka kauan on puhuttu siitä, että viihdeteollisuus alistaa ja esineellistää naisia. Mutta visual keissäpä miehet joutuvat olemaan seksiobjekteja, kieroutuneen naisyleisön puolustuskyvytöntä riistaa. Hyvästi machot ja äijät, näissä piireissä heitä vain paheksuttaisiin!

Visual keitä ollaan kauhisteltu ja solvattu, rokkareita on väitetty naisen näköisiksi ja homoseksuaaleiksi, itselläni on jopa sukulainen joka on musiikkimakuni takia pelännyt minun ihailevan sukupuolenvaihtoleikkauksia. Tyyliin kuuluva rohkea leikittely sukupuolirooleilla on varmasti monelle länsimaalaiselle ennenkuulumatonta (osoittaen näin kulttuurimme sisänrakennettuja ennakkoluuloja) ja siksi hieman vieraannuttavaa. Nuorille, aina uutta ja erilaista janoaville nuorille se on kuitenkin juuri sitä mitä he kaipaavat: rajojen rikkomista.

Paksut meikit ja tyylitellyt vaatteet, homoeroottinen roolileikki lavalla ja seksualisoitu lavaesiintyminen. Visual keissä mies asetetaan yllättävään asemaan, olemaan passiivisesti katseiden, mielikuvien ja himojen kohteena. Juuri siihen asemaan, mikä on perinteisesti viihteessä mielletty naiselle. Ja tämä on ehkä juuri se asia, mikä sai tytöt viehtymään visual keihin. Fanit dominoivat kaikkea ja visual kei on naisen valtaa. Tyyliin liittyvä seksuaalisuus on välillä suorastaan pelottavaa, tästä vaikkapa osoitus Dio - distraugh overlordin surullisenkuuluisa ensimmäinen Suomen keikka, jossa bändiläiset joutuivat käytännössä katsoen ahdistelun kohteeksi. Roolien päälaelleen kääntäminen on kuitenkin ironista siihen nähden, että Japani on edelleen patriarkaalisempi ja vanhanaikaisempi yhteiskunta kuin monet länsimaat.

Vaikka jrock on kuollut ja sukupuolirooliajattelu katoamassa Suomesta, niin monelle skenessä mukana olleelle visual kei jää varmasti elämään muistoihin. Tyylisuuntana se katsoi rajoja ja rooleja läpi sormiensa, visual kei kokeili ja kapinoi. Ja silti, loppujen lopuksi, j-rokkaritkin ovat vain tavallisia miehiä, jotka ansaitsevat leipänsä maailmanlaajuisina seksisymboleina.

Haaste: Day 8 - Lempihedelmä
Sanoisin että banaani. Sopivan makeeta ja pehmeää. Ainoa huono puoli banaaneissa on että ne menee niin nopeasti huonoiksi .___. Muita lemppareita on kiivit, viinirypäleet ja kirsikat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti