tiistai 13. joulukuuta 2011

FANIUDEN OIKUT: RPS:n kaksi maailmaa

Tästä lähtien aion merkitä nämä faniutta ja sen olemusta käsittelevät tekstit otsikossa tagilla FANIUDEN OIKUT. Luulen ja uskon, että valtaosa tänne eksyvistä ei jaksa lukea tätä täysin epävakavaa ja harrastepohjaista pohdiskelua faniuden koukeroista, joten on kaiketi parasta varoittaa siitä jo otsikossa. Haluan kuitenkin uskotella itselleni, että täällä saattaa joskus vierailla joku, jota kiinnostaa tällainen "faniuden ruumiinavaus" samalla tavalla kuin minua, ja sen vuoksi nämä epätoivoisesti tänne edes julkaisen :D 

Yliopistoni vessan seinään oli joku kirjoittanut: "Mitä on RPS?" Kysymykseen oli ystävällisesti vastattu, että RPS tarkoittaa termiä real person slash, joka siis asiasta tietymättömille tiedoksi on oikeiden ihmisten välille kuviteltu suhde, ja slashin tapauksessa homoseksuaalisen sellaisen. Itse olen vasta viime aikoina ymmärtänyt RPS:iin liittyvän yhteisöllisyyden ja myöskin pohtinut sen ympärillä liittyviä ongelmia, erityisesti kontekstin hahmottamiseen liittyen.

RPS ja koko "real person shipping" on suoraan perillinen fiktiivisistä maailmoista, kuten tv-sarjoista ja sarjakuvista, periytyvälle fanikulttuurille. Koska ns. "shipping", suomalaisittain käännettynä yleensä "parittaminen" (eli kahden henkilön mieltäminen pariksi) on fanituksen tärkeimpiä muotoja, kuuluvat tähän liittyvät keskustelut olennaisena osana fanittamiseen. Fiktiivisten maailmojen puitteissa voidaan helposti käydä keskusteluja siitä, mikä paritus on kaikista "todenmukaisin" asianomaisessa maailmassa. Mielenkiintoista kuitenkin on, että nämä samat keskustelut toistuvat myös RPS:n kohdalla, vaikka konteksti on täysin erilainen.

Koska Minho/Onew (vastaisuudessa OnHo) ei saa ikinä tarpeeksi rakkautta, nostan sen nyt tekstissä esimerkiksi. Toisinaan törmää siihen, kuinka joku a) kysyy mitä järkeä koko OnHossa on tai b) perustelee mikä järki on hänen mielestään OnHossa. Tällainen saa minut ihan hämmennyksiin, sillä mielestäni ajatus siitä, että tuo "järki" pitäisi olla perusteltavissa, on lähtökohtaisesti epärelevantti. Jos kyse olisi fiktiivisistä henkilöistä, järkevyydestä keskusteleminen saattaisi hyvinkin olla merkityksellistä. Mutta kun kyse on nyt ihan oikeista ihmisistä!

RPS-paritusten varsinainen konteksti on todellinen maailma. Tämä maailma, missä me itsekin elämme ja hengitämme. Todellinen maailma ja jonkun henkilön luoma fiktiivinen maailma ovat laadullisesti täysin erilaisia. Fiktiivisessä maailmassa kausaalisuus on yleensä varsin korostunut ja asiat eivät tavallisesti tapahdu ns. ilman syytä, koska silloin tarinan (johon maailma liittyy) logiikka kärsisi. Tulevia tapahtumia voidana yleensä jossain määrin ennustaa menneiden tapahtumien perusteella, ja fiktiivisessä maailmassa kaikki osat toimivat kitkattomassa yhteydessä toisiinsa, koska koko systeemi on ihmismielen tulos. Tämän korostetun determinismin vuoksi fiktiivisessä kontekstissa voidaan paritusten "toteutumismahdollisuuksista" keskustella ja niitä voidaan arvioida.

Mutta todellinen maailma ei toimi näin. Me elämme sattuman armoilla (tai vähintäänkin kuvittelemme elävämme) ja siinä missä asioiden tilasta voidaan saada tietoa, ei voida olla varmoja, miten ne vaikuttavat tuleviin tapahtumiin. Lisäksi tietomme oikeista ihmisistä ovat hyvinkin rajalliset, varsinkin kun kyse on henkilöistä, joita emme ole koskaan tavanneet. Lisäksi RPS:issä on otettava huomioon myös muut tekijät. SHINeen kohdalla voidaan esimerkiksi nostaa esiin sellaisia asioita, kuten se, että homoseksuaalit ovat vähemmistö (biologinen fakta) ja korealaisessa kulttuurissa homot ovat tabu. Nämä ovat erittäin huomionarvoisia asioita, kun arvioimme parituksien toteutumismahdollisuuksia todellisen maailman puitteissa.

Kun pohdimme sekä maailmasta että SHINeestä saatavaa tietoa (ja eritoten sen puutetta), on mielestäni varsin välttämätöntä tulla siihen lopputulokseen, että kaikki SHINee-paritukset ovat tasan yhtä epärealistisia. Näin ollen, kahden parituksen vertailu ja niiden järkevyydestä keskustelu on mahdotonta (tai ainakin turhaa), koska meillä ei yksinkertaisesti ole faktoja, joilla voisimme perustella mielipiteemme tyydyttävästi. Myönnettäköön, esimerkiksi fanipalvelun määrää voidaan vertailla, tai voidaan jopa mahdollisesti yrittää arvioida ketkä kaksi jäsentä ovat läheisimpiä keskenään, mutta ensimmäinen pointti on paritusten "ytimen" kannalta epärelevantti (koska fanipalvelu on show'ta) ja toiseen pointtiin liittyvät arviot ovat jokseenkin spekulatiivisia ja myöskin omalta osaltaan irrallisia paritusten varsinaisesta ideasta.

Mutta vaikka SHINee-paritusten epärationaalisuus on ilmiselvää, niin miksi niistä silti keskustellaan, miksi niihin yritetään väen vängällä saada jokin järki? Ymmärtääkseni tämän olen itse joutunut hahmottelemaan ikään kuin kaksi toisistaan erotettua tasoa: tämän oikean maailman, missä me olemme, ja "SHINee-maailman", teoreettisen ja yksilökohtaisen fiktiivisen maailman, joka jäsentyy osin todellisesta maailmasta tulevien ideoiden kautta ja osin fanin oman mielukuvituksen kanssa. Kun todellisessa maailmassa SHINeen musiikkivideo "Amigo" ja heidän osallistumisensa ohjelmaan "Hello Baby" ovat vain yksittäisiä akteja, SHINee-maailmassa ne muodostavat loogisen jatkumon. Näin ollen SHINee-maailma on itseasiassa se, missä parituksen saavat toimivan kontekstin, missä tuuli nousee niiden siipien alle ja ne muuttuvat häviäviän pienistä todennäköisyysprosenteista eläviksi ja elinvoimaisiksi osiksi (SHINee-)maailmaa.

Tämä teoreettinen SHINee-maailma on kuitenkin parituksen kontekstina erittäin, erittäin ongelmallinen, vähintäänkin siksi, että se on monilta kriittisiltä kohdiltaan täysin yksilön mielen sisäinen. Edes todellisen maailman ja SHINee-maailman suhde ei ole yksiselitteinen. Ihmiset nimittäin hahmottelevat todellisessa maailmassa esiintyvät ilmiöt SHINee-maailmaan eri tavoin. Eräänlaisena "standardina" voitaisiin pitää seuravaa [esimerkkinä toimiikin yhtäkkiä Taemin, koska johdonmukaisuus on luusereille]

Tiedätte varmaan Disneyn TV-ohjelman Hannah Montana, jossa teinityttö Miley Cyrus ottaa toisinaan idoli Hannah Montanan roolin? Itse uskon, että tämä asia toimii näin jossain määrin jokaisen julkkiksen kohdalla. Esiintyessään musiikkivideossa, lehtikuvassa tai haastattelussa julkkis on lähtökohtaisesti eri ihminen kuin mikä hän "todella on", eräänlainen roolihahmo, ja ihmiset myös saattavat mieltää nämä kaksi tapaa "eri henkilöiksi". Tässä kaaviossa "Lee Taemin" edustaa Taeminin sitä osaa, josta meillä ei ole minkäänlaista tietoa, "todellista Taeminia" (kuvan röpelöinen kehystys edustaa ns. tietämättömyyden verhoa), ja SHINeen Taemin hänen julkisuuspersoonaansa. Tässä mallissa näemme, että SHINeen Taemin heijastuu fanin mielessä SHINee-maailmaan, ja näin hänestä syntyy jonkinlainen ideaalinen kuva, joka sekoittuu osin fanin muiden käsityksen ja mielikuvituksen kanssa. Oikeasti ero SHINee-maailman Taeminin, oikean maailman SHINee-Taeminin ja Lee Taeminin välillä pitäisi olla selkeä. Mutta elämäpä ei aina toimi näin. Seuraavaksi esittelen oman tapani nähdä asian:  

Tämä tuntuu aina hassulta sanoa ääneen, mutta minä en ihan totta miellä julkisuuden henkilöitä oikeina ihmisinä. Minä näen heidät ainoastaan musiikkivideoissa ja haastatteluissa hyppivinä hahmoina, joita ei kameroiden ulkopuolella yksinkertaisesti ole olemassa. Vaikka tiedän, että he ovat oikeita ihmisiä, on ajatus heistä samanlaisina kuin minä tai naapurin Pertti vain minulle yksinkertaisesti absurdi. Voisi siis sanoa, että tiedän heidän olevan olemassa, mutta en usko sitä. Lee Taeminin henkilö muuttuu tässä merkityksettömäksi, on vain SHINee Taemin ja hän ei ole todellinen. Minä en siis oikeastaan miellä "todellista maailmaa" ollenkaan SHINeen kontekstina, eikä heistä puhuminen tämän maailman puitteissa ole minusta relevanttia.

Edellä mainitun vuoksi hämmennyin suuresti, kun minulle selvisi, että jotkut  fanit eivät miellä parituksia vain ideaalisen SHINee-fantasiamaailman asioiksi, vaan he uskovat niiden (jossain määrin) koskevan ihan samalla tavalla reaalista maailmaa. Heidän käsityksenä SHINee-maailmasta ja oikeasta maailmasta on siis jollain tasolla päällekkäinen.

Tällaisen ajattelumallin mukaan SHINeen Taeminin toiminnasta ja olemuksesta on - fanin mielikuvituksen kautta - saatu jotain, joka koskee myös julkisuuskuvan takana olevaa Lee Taeminia. Tämä ajattelu oikeastaan edellyttää, että ei edes ole Lee Taeminia eli asioita joita emme SHINeen Taeminista tiedä, vaan "what you see is what you get".

Pelkästään siis SHINee-maailman ja todellisen maailman välinen suhde voidaan käsittää lukuisilla eri tavoilla, ja jo se luo ongelmia fanien väliseen RPS-keskusteluun. Lisäksi taustalla vaikuttaa se, mistä kirjoitin jo viime tekstissä: jokaisen fanin SHINee-maailma on yksilöllinen, hänen oman mielensä ja kokemustensa muovaama. Kun sitten yritämme keskustella SHINee-asioista sijoittamalla ne sinne päänsisäisen SHINee-maailmamme kontekstiin, lienee kai ilmiselvää, että tuloksena on vain itkua ja hampaiden kiristelyä. Ja ärsyttäviä kysymyksiä.

Vielä palataksemme siihen OnHoon. Tämä teksti on perustelu sille, miksi minun ei tarvitse perustella, miksi pidän OnHosta enemmän kuin vaikka JongKeystä. Jos puhumme parituksista oikeassa maailmassa, voin yksinkertaisesti todeta, ettei ole mitään, millä voisi todistaa, että JongKey on "todellisempi" kuin OnHo, koska me emme pysty näkemään kaiken sen imagosiperryksen taakse, oikeisiin ihmisiin. Ja jos otamme kontekstiksi SHINee-maailman, ilmoittaisin vain, että "everything is OnHo and nothing hurts" eikä keskustelukumppanini voisi millään ymmärtää juttujani, koska hänen SHINee-maailmansa on aivan erilainen kuin minun omani! Tiivistäen, kummankin kontekstin varjossa perustelu on sekä turha että mahdoton. Ja tämä koskee yleensäkin hyvin suurelta osin real person shippingiä.

Kun puhumme RPS-parituksista tässä maailmassa, tavoittelemme jotain, joka koskee julkisuuden henkilöiden takana olevia ihmisiä. Mutta unohtaessamme tämän maailman puhumme ainoastaan siitä, mikä tapahtuu kuvitteellisella tasolla, meidän mielemme sisällä. Välillä on juopa, ja on oikeastaan aika karkeaa, ettei RPS:n sisällä yleensä tehdä minkäänlaista erottelua näiden kahden "parittamisen laadun" välillä. Tämä johtaa vain sekaannukseen ja niihin "miksi sä fanitat paritusta X" -keskusteluihin. Toki nämä kaksi muotoa esiintyvät toisinaan yhteen kietoutuneena (itseasiassa "ykköstyypin" fanitus ei käytännössä koskaan ilmene puhtaasti sellaisenaan, vaan siihen liittyy aina kuvitteellinen taso), mutta siltikin niiden välinen ero olisi tärkeä huomata.

Omasta mielestäni RPS on tietyllä tasolla reformin tarpeessa, ja fanien pitäisi kiinnittää enemmän huomiota paritustensa kontekstiin ennen kuin lähtevät kyselemään, miksi joku pitää siitä-ja-siitä. Ylipäätäänkin pyrkimys rationalisoida RPS on mielestäni koko systeemin halventamista. Emme me fanita homoparituksiamme välttämättä sen takia, että näkisimme niissä jotain järkeä tai yhteensopivuutta! Lisäksi perusteluyritykset antavat minun näkökulmastani helposti väärän kuvan koko RPS-fanituksen ytimestä. Minulle RPS on puhtaimmillaan sitä, että haluamme uskoa siihen sisäiseen SHINee-maailmaamme, välittämättä siitä, miten asiat "oikeasti" ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti