perjantai 6. toukokuuta 2011

Hiuspohdintoja

Usein syyllistyn itsekin ihmettelemään tyyppejä, jotks upottava satoja euroja parin kuukauden välein tapahtuviin kampaamokäynteihin, aitokarvaisiin hiustenpidennyksiin ja lukuisiin erilaisiin hiustenhoitotuotteisiin. Mutta tarkemmin ajateltuna hiuksilla on varsin suuri merkitys omassakin elämässä ja itsetunnossa. Jos hiukset ovat huonosti, itseään on vaikea pitää kauniina, usein tuntuu että ne päivät jolloin hiukset eivät asetu ovat muutenkin tuhoon tuomittuja. Bad hair day.

Hiustensa palvominen ei todellakaan ole nykyajan hömpötys. Simson ja hänen hiuksiin liittyvät voimansa saattavat olla vain Raamatun tarinoita, mutta useissakin kulttuureissa pitkät hiukset ovat edustaneet - etenkin naisella - voimaa ja valtaa. Niin ikään sekä buddhalaisessa että kristillisessä traditiossa munkit (ja nunnat) ajelevat päänsä paljaaksi osoituksena alistumisesta ja askeesista. Nykyaikana tämä näkyy muun muassa siitä, että hiuksien leikkaamisella on edelleen voimakas symbolinen merkitys esimerkiksi elokuvissa. Ja tietenkin siitä oman kuontalon hyysäämisestä.

Vaikka sitä ei ulkonäöstä aina huomaisikaan, niin mäkin murehdin paljon hiuksiani. Haluaisin pitkät ja paksut hiukset, joita osaisin laittaa mieleni mukaan. No, ensinnäkin, minun hiukseni eivät ole paksut. Okei, olen nähnyt ohkasempiakin hiuskuontaloita, mutta paksuutta saisi mielellään olla enemmänkin. Onneksi tuuheuttavilla tuotteilla pystyy vähän huijaamaan tässä asiassa. Mutta sitten se pituus. Haluaisin ihan oikeasti pitkät hiukset, koska niitä on mielestäni helpompi muotoilla kuin lyhyitä. Mutta mulla on tosi hentoset hiukset, joihin tulee kaksihaarasia tosi helposti, ja latvat on aina leikattava pois. Näin ollen mun hiukset ei koskaan pysty kasvamaan hyväkuntoisina olkapäitä pitemmälle. Kyrsiikö yhtään... Lisäksi en osaa mitenkään järin hyvin muotoillakaan hiuksia, pitäis vaan opetella.

Tiedän, että hiusongelmat voisi ratkaista aitokarvaisilla hiustenpidennyksillä, mutta pidennykset ovat mielestäni eettisesti ongelmallisia. Hyvä on, hiukset kasvavat aina takaisin, enkä siis rinnasta hiustenpidennyksiä turkiksiin niin kuin jotkut kritisoijat, mutta en myöskään usko että kaikki pidennyksiin menevät hiukset ovat täysin vapaaehtoisesti annettuja. Kuten olen jo tässä puhellutkin, hiukset ovat monille ihmisille, erityisesti naisille, todella tärkeä osa identiteettiä, koska toisin kuin meikki ja vaatteet ne ovat fyysinen osa kehoa (eivät tosin enää elävä sellainen). Siksi minua inhottaa ajatus, että päässäni olisi hiuksia, jotka on väkipakolla leikattu omistajaltaan esimerkiksi vankilaan joutuessa. Se on vähän kuin varastaisin jonkun olennaisen osan toisen ihmisen olemuksesta.

Tarkoitukseni ei ole tuomita niitä, jotka aitokarvaisia hiustenpidennyksiä käyttävät, vaan mielestäni pidennykset ovat mielestäni henkilökohtainen valinta. Kuten sanottu, hiukset kasvavat aina takaisin, niiden leikkaaminen ei satuta ketään ja monet napsivat pitkät hiuksensa vapaaehtoisesti, joten karvan alkuperää ei voida pidennyksissä tietää. Ja omassa tilanteessani ymmärränkin ratkaisun pidennyksien ottamisesta, sillä se on monille ainoa tapa saada haluamansa laiset hiukset. Hiusten vaikutus ulkonäköön ja identiteettiin on valtaisa, ja tavatessaan uuden ihmisen monet kiinnittävät ensimmäisena huomiota nimenomaa hiuksiin. Itse olen erityisen tarkka miesten hiuksista, ne eivät saa olla liian pitkät tai lyhyet. Olen kehittänyt sille mittaustavankin: kun hiuksia "pörröttää" vetämällä sormensa niiden läpi, on hiusten tultava kunnolla sormien välistä mutta kättä ei saa vetää kovin kauas päästä jotta hiukset valuisivat sormien läpi. Naiset sen sijaan voivat näyttää hyvältä sekä pitkällä että lyhyellä tukalla, mutta omasta mielestäni kalju-, siili- ja takatukkalookit eivät näytä hyvältä kenelläkään :P Tämä on tietenkin vain minun mielipiteeni!

Hiukset ovat ihmisen kruunu. Pitäkää niistä siis hyvä huoli!

Haaste 2: Päivä 09 – Uskomuksesi
No, aluksi menen kaikista suoraviivaisimpaan tulkintan tästä aiheesta: kyllä, minä uskon Jumalaan. Minusta ympäröivä maailma olisi täysin epälooginen ja vaikeasti käsitettävä ilman uskoa ylempään voimaan. Uskon myös ihmisiin, minä en pysty mieltämään ketään täysin pahaksi. Uskon tulevaisuuteen, edistyksellisyyteen katumukseen, ja hyvään tahtoon. Oikeastaan uskon, että kaikessa on kyse uskosta. Mitä me voimme todella tietää ympäröivästä maailmasta?

2 kommenttia:

  1. Pitää kyllä sanoo, et itseänikin välillä mietityttää, että mistäköhän päästä/päistä meikäläisenkin pidennykset on.. Ja samalla se on välillä ahdistavaa. Mut nooo, jos ei mieti liikoja niin mikäpä niissä !

    Ja tiiäks mitä? Hiukset ovat ikuinen ongelma -nyt ja aina T___T

    VastaaPoista
  2. No joo, mutta onneksi hiukset kasvavat aina takaisin ja sekin tyyppi jonka karvat sull on päässä saa jossain vaiheessa omansa takaisin!

    Kyllä, huonoihin hiuspäiviin ei taida kukaan ikinä keksiä pysyvää ja halpaa ratkaisua : D

    VastaaPoista